You are Here:

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Agenda / Bijeenkomst IRG-Nederland: 2 mei 2020
« Laatste bericht door HayoAqua Gepost op januari 23, 2020, 08:44:03 pm »
Op zaterdag 2 mei a.s. zal weer een bijeenkomst van het IRG-Nederland worden gehouden. Leg allemaal alvast de datum vast!

Locatie: Buurthuis Kadans (Sint Jozefstraat 1, Best).
Zaal open en uitwisselen vissen en planten: 13.30 uur.
Start agenda: 14.00 uur.
Deelnamekosten: geen. Drankjes op eigen rekening.

Gasten/niet-leden en leden van andere IRG-groepen zijn ook van harte welkom!
2
De babbelbox / Re: de regenboogvis
« Laatste bericht door Eric Gepost op november 28, 2019, 07:15:21 pm »
De Regenboogvis nr. 4 van dit jaar is op 24 november jl. verzonden vanuit Duitsland.
3
Agenda / Re: Bijeenkomst IRG-Nederland: 16 november 2019
« Laatste bericht door HayoAqua Gepost op oktober 18, 2019, 11:22:07 pm »
Hierbij de agenda van de IRG-bijeenkomst van zaterdag 16 november a.s. in Buurthuis Kadans (Sint Jozefstraat 1, Best). Franz-Peter Müllenholz komt een fantastische lezing geven over visbiotopen van Australië. Mis dit niet!

Agenda van de bijeenkomst:
1. Inloop en beurs vanaf 13.30 uur
2. Welkom om 14.00 uur
3. Vaststelling agenda
4. Kasverslag
5. De Regenboogvis en vertalingen
6. Website, forum en Facebook-groep
7. Kweekresultaten van leden en gezochte soorten
8. Terugblik IRG-congres 2019 & vooruitblik IRG-congres 2020
9. Update bedrukte poloshirts voor IRG-Nederland
10. Volgende bijeenkomst IRG-Nederland (datum + locatie)
11. Interessante data/activiteiten/uitstapjes
12. Rondvraag
13. Pauze
14. Lezing door Franz-Peter Müllenholz: Visbiotopen van Australië
15. Sluiting
4
De babbelbox / Re: Beschikbaarheid van bijzondere soorten
« Laatste bericht door burgie Gepost op september 20, 2019, 10:12:45 am »
Nou, uiteindelijk heb ik ze inderdaad bij het Antwerps Cichliden Center afgehaald. Voor zo ver ik kan achterhalen op internet zijn dit de Blyth River variant. Zijn natuurlijk nog niet volwassen dus hebben hun volle kleuren nog niet, maar ze zijn zilver met roze/paars puntjes/strepen, gele vinnen met groen(?) patroon er doorheen.
5
De babbelbox / Re: de regenboogvis
« Laatste bericht door HayoAqua Gepost op augustus 23, 2019, 11:36:50 pm »
De Regenboogvis nr. 3 van dit jaar is op 13 augustus jl. verzonden vanuit Duitsland.
6
De babbelbox / Re: Beschikbaarheid van bijzondere soorten
« Laatste bericht door HayoAqua Gepost op juli 11, 2019, 08:07:09 pm »
In het algemeen kan ik zeggen dat in de handel ook regelmatig onjuiste namen worden geplakt op regenboogvissen.
7
De babbelbox / Beschikbaarheid van bijzondere soorten
« Laatste bericht door burgie Gepost op juli 10, 2019, 02:13:26 pm »
Speciaal aangemeld om dit onderwerp te bespreken. Ruim een half jaartje geleden leerde ik de regenboogvissen voor het eerst kennen. Ik was natuurlijk gelijk "verliefd"  ;)
Dus ik heb langzaam toegewerkt naar het houden van deze vissen. Overgestapt op een groter aquarium waar op dit moment Boesemani's en Kutubu's in rondzwemmen. Nu wilde ik nog een derde soort er bij gaan houden en liet mijn oog vallen op de Splendida Inornata. Hoewel er diverse shops online wel melding van maken blijkt deze ondersoort heel moeilijk te krijgen te zijn. Schijnbaar had Ruinemans ze voorheen wel in het assortiment maar nu niet meer. Ik heb mailcontact gehad met een Australische kweker en die vertelde dat de Australische regering heel moeilijk doet als hij naar het buitenland wil exporteren. Tevens vindt hij de documentatieverplichting in Europa heel vervelend.

Als dat allemaal zo gedoe is, waar komt het huidige aangeboden vissenbestand dan vandaan? Zijn dat lokale kwekers? Want ondertussen zie ik wat meer soorten voorbij komen die kennelijk niet meer te verkrijgen zijn maar voorheen wel. Ik kwam op het Antwerps Cichliden Center nog wel een bestellijst van 1 mei 2019 tegen waarop bijzondere soorten staan. Maar ik vraag me dus af in hoeverre dat oude informatie is en of die soorten nog te krijgen zijn.
8
De babbelbox / Re: de regenboogvis
« Laatste bericht door HayoAqua Gepost op mei 15, 2019, 09:36:11 pm »
De Regenboogvis nr. 2 van dit jaar is op 8 mei jl. verzonden vanuit Duitsland.
9
Andere vissen en dieren / Cherax Snowden, voorheen Holthuisi
« Laatste bericht door W.van.Loon14 Gepost op mei 15, 2019, 01:37:52 pm »
Dag lezer(s),

Ben onlangs wat meer ruimte gaan maken voor het houden van regenboogvissen en heb onlangs 2 Melanotaeniasoorten erbij via Gerard: de Synergos en de Boesemani Aytinjo. De Synergos heb ik jaren geleden al een keer in bezit gehad: in mijn herinnering waren het erg mooie blauwachtige, sprankelende vissen met een kleurpatroon en lichaamsvorm die net even iets anders waren. Ben blij dat ik ze weer heb rondzwemmen. Dat de nieuwe Boesemanivarianten kleurrijker zijn en niet zo groot worden was voor mij een eye opener. Had die enorme exemplaren van 15 cm plus nog voor de geest. De kleinere variant kon ik dit keer niet laten zitten.
 
Enfin, de Cherax Snowden orange tip zaten al een tijdje in de grote 500 liter bak hun verborgen bestaan te leiden. Pas de laatste tijd zijn ze wat actiever, zichtbaarder geworden en duidelijk gegroeid. Zou het allemaal nog wel goed gaan samen? Na de literatuuur over deze kreeft wat nader te hebben bestudeerd blijkt de plaats van herkomst het gebied van de Vogelkop te zijn. Deze kreeftensoort en de Melanotaenia Boesemani komen elkaar waarschijnlijk ook in het wild tegen. De Snowden orange tip is overigens 1 van de rustigste en meest geschikte kreeften om te combineren. Die reputatie was indertijd de reden van aanschaf. Kreeften zijn prachtige dieren maar ze moeten wel met hun tengels van de vissen afblijven. Er is tot nu toe niets verdachts gebeurd, geen vis, ook geen bodemscharrelaar is geheimzinnig verdwenen. Er zijn ook geen afgeknaagde planten te zien. Ik heb het vermoeden dat de orange tips regelmatig wat Riccia van het wateroppervlak snaaien, althans, het valt op dat ze zich daar regelmatig ophouden. Wellicht doen ze zich tussen het dichte drijfgroen ook tegoed aan de achtergebleven deeltjes voer en jonge slakjes. Uiteindelijk zullen de orange tips 10 á 12 cm worden, niet klein maar ook niet reusachtig: als ze zich even laten zien verassen ze iedere keer weer door hun mooie en indrukwekkende verschijning. De Boesemani en Snowden orange tip gaan vooralsnog prima samen.

Wellicht kom ik in november kennismaken.
Groet,

Willem
10
Marktplaats / Synergos/Boesemani
« Laatste bericht door W.van.Loon14 Gepost op mei 14, 2019, 12:28:28 pm »
Dag Gerard,

De Synergos en de Boesemani doen het prima. Ben er erg blij mee. Ben ook benieuwd hoe de Synergos uit gaan groeien. Heb de indruk dat het hoofdzakelijk mannen zijn maar ik kan het ook mis hebben. Een grote groep mannen is wel zo spectaculair. We gaan 't vanzelf zien. Het gebied van herkomst, Batanta Island, is overigens wel een extreem mooie plek zeg. Zie plaatje.
De Boesemani laten hun mooiste kleuren hier en daar al zien en dat zal nog wel gaan toenemen.
De kreeft: Cherax Snowden orange tip, voorheen Holthuisi, stamt uit hetzelfde gebied waar de Boesemani voorkomt. Deze vreedzame kreeftensoort heb ik een tijdje terug in heel klein formaat aangeschaft zonder er al te veel van te weten. Vond ze eenvoudigweg mooi. Omdat ze een nogal verborgen bestaan leiden was ik ze bijna vergeten: ze scharrelen meestal in de nachtelijke uurtjes rond. Vond het achteraf een leuke toevalligheid dat ze in de rivieren en meren van de Vogelkop voorkomen en nu weer met de Aytinjo's hier in Rotterdam samenleven. Ze combineren prima. Tot zover.

Wellicht zien we elkaar op de volgende bijeenkomst in het najaar. Hoe dan ook een groet,

Willem

Pagina's: [1] 2 3 ... 10